PAPILLON HOTELS

BLOG HABERLER ETKİNLİKLER

PAPILLON ZEUGMA RELAXURY VE TÜRKIYE’DE MURAL SANATI

Papillon Zeugma Relaxury ve Türkiye’de Mural Sanatı

 

Gaziantep’te bulunan Zeugma Antik Kenti’nde yer alan Çingene Kızı mozaiği, 1998 yılında devrilen bir sütunun kaldırılması sonucu şans eseri bulunmasının ardından dünyaca üne kavuşmuştur. Roma döneminin sanat ve mimari zenginliğini gösteren bu 15 metre karelik mozaik eseri, Anadolu’daki en eski mural çalışmalarından biri olarak kabul edilmektedir.

 

 

İlk mağara resimlerinden bu yana insanoğlu, duvar resimlerini bir duygu ve düşünce aktarım aracı olarak kullanmış, duvar resimleri zamanla mağaralardan çıkarak sarayların, kiliselerin, kamuya açık binaların iç ve dış yüzeylerine taşınmıştır. Graffiti ile karıştırılan mural sanatı aslında Latince kökenli “murus” yani duvar kelimesinden gelmektedir ve bilinenin aksine bir sokak sanatı olarak doğmamıştır.

Tarihte zenginlerin ve soyluların evlerini süsleyen murallar, zaman içerisinde kamusallaşarak sokaklara taşınmış ve bugün alışık olduğumuz sokak sanatı formuna dönüşmüştür. Günümüzün modern şehirlerinde de en önemli kamusal sanat deneyimlerinden biri haline dönüşen murallar, şehirleri popüler deneyim merkezlerine dönüştürüyor.

 

 

 

Mural ve Şehir Arasındaki Bağ

 

Mural sanatının en önemli özelliklerinden biri sembolik olması ve mesaj vermek amacıyla güçlü görsel bir iletişim aracı olarak kullanılmasıdır. Leonardo Da Vinci’den Banksy’e kadar tarihin tüm dönemlerinde en güçlü sanat disiplinlerinden birisi olmuştur. Günümüzde murallar, şehirler ile özel bağ kurabilen ve şehre değer katan çalışmalar olarak tüm dünyada yaygın şekilde görülmektedir.

 

Mural sanatının kentleri kalkındırdığını da söyleyebilmek mümkündür. Bunun en önemli örneği 1930’lardan beri evlerinin duvarlarını sanatçılara açan ABD’nin Los Angeles şehridir. Mural sanatı için tarihi öneme sahip olan bu şehir, ünlü mural sanatçılarının çalışmalarının önünde poz vermek isteyen yeni nesil turistlerin de ilgi odağındadır.

 

 

 

 

Antik Zeugma Şehrinin Mural Sanatı Papillon’da

Antik Zeugma kenti ile özdeşleşen Çingene Kızı mozaiği de Roma döneminde zengin bir ailenin evinde yemek davetlerinin verildiği alanın zeminini süslüyordu. Bilinen en büyük taban mozaiği olan bu eseri aslında Türkiye topraklarındaki en eski mural çalışması olarak da değerlendirmek mümkün.

Tarihte zengin ailelerin sosyalleştiği bir mekan için yapılan bu eser, günümüzde de dünyanın dört bir yanından ziyaretçi akınına uğruyor. Yüzlerce yıl öncesine ait olan bu çalışma günümüz mural sanatının yaptığı etkiyi yapmayı başardı ve Gaziantep’in kalkınmasında önemli rol oynadı.

Tarihi Zeugma antik kentinden ilham alan Papillon Zeugma Relaxury, Çingene Kızı mozaiğinin Türkiye’ye kattığı değeri koruyarak sanat ve tarihi, 1992 yılından bu yana otel bünyesinde misafirleriyle buluşturuyor. Anadolu kültürünün tarihi mural çalışmalarından esinlenerek tasarlanan mozaikleri Papillon Zeugma Relaxury’de deneyimleyebilirsiniz. Ayrıca mural sanatını çocuklarla buluşturmak isteyen Papillon ailesi, otelleri bünyesinde Mural Art günleri düzenlemeyi planlıyor. Önümüzdeki sezonlarda sanat ve çocuk odaklı yeni etkinlikler için sayfamızı takipte kalın!

 

 

Bu Yazıyı Paylaş

ENJOY

DİĞER YAZILAR

Papillon Hotels’de rafine anlar. Eşsiz deneyimler için yaratıldı.

DEĞERLİ MİSAFİRLERİMİZ,

Papillon Hotels’in, papillon.com.tr dışında bir web sitesi, aşağıdakinin dışında call center numarası  bulunmamaktadır.

Belirtilenler dışındaki hiçbir call center numarası ve sosyal medya hesabına itibar edilmemesini önemle rica ederiz.

Otellerimize ait sosyal medya adreslerimiz iletişim bölümünde inceleyebilirsiniz.